De bewuste papa

Als aanstaande papa heb ik bijna 20 jaar aan ervaring op gebied van gezond leven. Vanuit die kennis heb ik de producten die bedrijven onze aanstaande baby aanbieden eens onder de loep genomen. Ik ben erg geschrokken!

“Met een goede gezondheid leef je beter en kan je nóg meer genieten”

Voeding
Thuis eten we gezond, wat zoiets betekent als eten zoals onze voorouders aten. Ik noem het vaak gewoon* eten, sommigen van die producten noemt men tegenwoordig superfood, maar volgens mij is het gewoon eten zoals eten bedoelt is of voorkomt in de natuur. Gewoon, zonder poespas bewerkingen uit de fabriek. Dat is wat ik onze baby ook gun!
* de term gewoon in dit artikel is uiteraard heel subjectief en verschilt per persoon, familie, land, cultuur..

Verzorging
Behalve de innerlijke voeding van ons lichaam, geldt  ‘doe maar gewoon’ ook voor verzorgingsproducten die we op ons lichaam smeren. Als je mijn website www.inyoga.nl volgt, dan ben je vast al wat op hoogte dat tegenwoordig veel reguliere producten veel stoffen bevatten die schadelijk zijn voor je lichaam. Denk aan afvalproducten uit de aardolie-industrie (bijv. Parafine) of schoonmaakproducten (denk aan Sodium Laureth Sulfate) dat zo agressief is, dat ze er bijvoorbeeld ook garagevloeren mee schoonmaken. Goedkope producten voor de fabrikanten, maar schadelijk voor de mens. Nou probeer ik dit soort producten al vele jaren uit mijn kastje te weren en wat denk je? Babyproducten zitten er vol van!

Omgekeerde wereld
Een omgekeerde wereld lijkt het soms als het om gezondheid gaat. Waar onnatuurlijke en schadelijke stoffen in onze voeding en producten ‘gewoon’ lijken te zijn! Nou doet mijn vriendin zo haar best op onze aanstaande baby! Gelukkig ben ik me bewust van de mogelijke gevaren, vooral die op de lange termijn, vandaar dat ik deze infopagina voor andere (aanstaande) ouders schrijf.

Mogelijke gevaren
Ik schrijf in de alinea hierboven bewust ‘mogelijke gevaren’. Waar Nederland t.o.v. omliggende landen vaak sterk achterloop op gebied van gezondheid, is nog lang niet van alle moderne toevoegingen aan producten aangetoond hóe schadelijk ze voor je zijn. Dat ze niet goed voor de mens zijn, daar zijn studies het meestal wel over eens. Dat ze toch door onze overheid of door Europa worden toegestaan (vaak in tegenstelling tot de veel strengere Amerikaanse eisen) heeft er vaak mee te maken dat men nóg niet weet hóe schadelijk ze voor ons zijn. Het gaat hier dus vooral over het effect op de lange termijn. Het kan dus zomaar zijn dat je de schadelijke stof wél overleefd. De vraag is met welke gevolgen. Of ik ze dan wel wil eten of op me wil smeren? Ik dacht het niet!! Ik wil niet overleven met allemaal mogelijke angst, stress of ziektes, ik wil leven! Jij mag daar natuurlijk zelf een keuze in maken. En je baby’tje? Die kan nog niet kiezen, dus misschien dan maar het zekere voor het zekere en gewone ofwel natuurlijke producten voor hem/haar selecteren?

Babydozen
Je kan deze ‘reclamedozen’ overal halen, want vele winkels ruiken natuurlijk een nieuwgeboren klant. Wij hebben er ook een paar in huis gehaald (altijd handig die gratis wegwerp luiers), maar O, wat een troep zit er in!! Merken zoals Kruidvat, Prénatal en de doos van Ouders van Nu. Vooral van de twee laatste toonaangevende bedrijven in de babybranche, zal je toch denken dat zij wel weten wat goed is voor je baby? Helaas, wellicht gaat het dan ook bij pasgeboren mensen direct om de centen? Of zijn deze bedrijven dan echt zó onbewust bezig? In een steeds bewuster wordende maatschappij, wat je vooral de laatste jaren goed kan zien doordat  consumenten steeds betere producten gaan eisen, denk ik dat het puur een kwestie van geld is.

Zal dat dan ook de reden zijn dat onze overheid struisvogel politiek speelt als het om onze gezondheid gaat? Sommigen zeggen immers dat het niet voor niets is dat onze gezondheidszorg een van de belangrijkste manieren is om de staatskas te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *