Tips voor de winterperiode

Je gezondheid begint met goede voeding Zeg maar om je ‘motor’ aan de praat te houden. (toevoeging: binnenkort organiseer ik weer een voedingsworkshop!) Zorg daarbij ook voor een goede vertering. Dat is minstens net zo belangrijk! Een goed verteringssysteem zorgt ervoor dat je voedsel goed wordt opgenomen door je lichaam. Door een minder goede eetstijl of een minder goed werkend  verteringssysteem, kan half verteerd voedsel worden doorgeduwd naar je darmen. Dit kan op den duur ziektes en andere onaangenaamheden ten gevolg kan hebben. Gifstoffen, denk aan E-nummers, luchtvervuiling, maar ook stress, kunnen zich o.a. vastzetten in je darmen. Veel mensen hebben er daarom baat bij om hun organen te reinigen om zo hun verteringssysteem weer te verbeteren. Vraag mij gerust naar de mogelijkheden die je zelf thuis kunt doen en eventueel naar therapeuten die je kunnen begeleiden.

Voedingssupplementen en/of superfoods zijn voor mensen die het wat drukker hebben heel belangrijk. Het leven vergt immers vaak veel van ons, tegenwoordig vooral ook geestelijk, zorg daarom dat je iets extra’s krijgt om gezond en sterk te blijven!
Denk bijvoorbeeld aan Spirulina (weerstand en energie). Dit is bijna overal te koop, een goede kwaliteit is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkels. Denk ook aan Echinacea (immuunsysteem) Gezien haar populariteit bijna overal te koop en vaak heel goedkoop. Echter is het werkende bestandsdeel vaak zo laag dat er eigenlijk geen werking is en je er dus veel te veel voor betaald. De enige die ik tot nu toe heb gevonden is de Echinacea van Herbs Hands Healing (reclame: te koop bij Natuplaza.nl).

Beweging is en blijft ook heel belangrijk. We zijn immers gemaakt om te bewegen. Bijvoorbeeld een gezonde wandeling of fietstocht zorgt ervoor dat je beweegt, conditie en weerstand opbouwt. Tegelijkertijd kom je geestelijk meer tot rust en krijg je door de frisse buitenlucht meer energie. Doe je meer actievere sporten, zoals bijvoorbeeld hardlopen? Dan is het goed om de prestatiegedachte meer naast je neer te leggen. Deze zorgt er immers voor dat je minder op jezelf gericht bent en dat je sneller over je grenzen kunt gaan. Blijf dus meer inyoga, meer in verbinding met jezelf, zodat je beter aanvoelt wat goed voor je is.

Yogaoefeningen zijn natuurlijk ook ideaal om vit en vitaal te blijven. Ze geven je meer conditie en energie om nog meer van deze periode te kunnen genieten. Door de oefeningen blijf je ook flexibeler, wat heel gewenst is nu het wat kouder voor je lichaam is en je wellicht wat minder beweegt omdat je meer binnen zit. Je organen worden meer geactiveerd door de bewegingen en de aandacht, waardoor ze hun werk beter kunnen doen. Door de oefeningen en de afwisseling van stilte, de ruimte voor jezelf, blijf je meer in verbinding. Je kunt meer rust, helderheid en licht ervaren, zodat je ook nu in het donkerder jaargetijde sterk in je schoenen blijft staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *