Wat smeer jij allemaal op je lijf?

Reguliere zogenaamde A-merken steken vaak hun kop in het zand.
Reguliere zogenaamde A-merken steken vaak hun kop in het zand.

Waarschuwing: Dit artikel kan je bewust maken van de risico’s van sommige verzorgingsproducten. Het kan jou doen besluiten jouw huidige producten weg te gooien. Als je gelooft dat alles wat in de winkel te koop is, is goedgekeurd en daarom wel goed voor je zal zijn, lees dan niet verder.

Onze huid is onze grootste orgaan en staat in verbinding met al onze andere organen. Sinds vele jaren ben ik me er van bewust dat alles wat je op je huid smeert, je ook in je lichaam opneemt. Ik koop daarom alleen nog maar natuurlijke producten. Helaas is het ene natuurlijke product de andere niet en zijn er door de groeiende populariteit nogal wat misleidende merken op de markt. 100% natuurlijk is inmiddels een marketing term en betekend helaas niet dat het product ook goed voor je is. Dat geldt overigens voor zowel etenswaren als verzorgingsproducten. Over voeding zal ik in dit artikel niet verder uitweiden, maar vraag mij gerust.

Zelf gebruik ik merken als Weleda, Logona, Lavera, Sante, Primavera en Hands Herbs Healing. De eerste vier doen echter wel concessies als het aankomt op hoe ‘natuurlijk’ sommige ingrediënten zijn. Weleda ben ik nog steeds fan van, dus ik lees haar verpakking goed alvorens ik een voor mij onbekend Weleda product koop. Hierover lees je in de volgende alinea meer. Wil je zo goed als zeker? Primavera en Herbs Hands Healing zijn, voor zover mij bekend en onderzocht, helemaal natuurlijk en vaak zelfs biologisch. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan, maar in vergelijking met de duurdere A-merken uit de reguliere drogisterij scheelt het weinig en daarbij is het maar net wat jouw gezondheid je waard is.

Zit dit in het product wat jij gebruikt?
– Sodium Laureth Sulfate (SLES)
– Sodium Lauryl Sulphate (SLS)
– Sodium Coco Sulfate
SLES en SLS worden al vele jaren uit mijn kastjes geweerd. Ze komen vooral voor in zepen zoals handzeep en shampoo en in sommige tandpasta’s. SLES en SLS zijn zo agressief dat ze ook professioneel gebruikt worden om vette vloeren van autogarages schoon te maken. Ze verwijderen dus ook jouw natuurlijke beschermlaagje, zijn niet goed voor je huid en bij gebruik dringt dit chemische stofje direct je lichaam binnen.

De fabrikanten verzinnen echter steeds weer iets nieuws en ja hoor er is tóch weer een zeer schadelijke stof in mijn douchecabine beland. Het gaat om Sodium Coco Sulfate. Het blijkt een nieuwe SLS variant. In plaats dat het van aardolie is gemaakt, komt het uit kokosnoot en daardoor klinkt het gezonder, maar… schijn bedriegt! Door het chemische proces is er helaas weinig meer over wat lijkt op kokosolie. Zoals zijn grote broers SLES en SLS is Sodium Coco Sulfate net zo schadelijk voor je gezondheid. Ik vond het in Lavera shampoo en Sante body crème. Twee merken die naast deze misser verder mooie producten leveren. Via onderstaande linkjes lees je meer informatie én wat anderen van deze stoffen vinden.

Lees meer over SLES op: http://nopapers.nl/DiZijn/wat/gezond/sls.html

Lees meer over SLES en SLS op: https://www.heelnatuurlijk.nl/index.php/sls-de-feiten

Lees meer over SLS uit kokosolie op: http://www.drfranklipman.com/sodium-lauryl-sulfate-from-coconut-is-it-safer

SLES, SLS en SLS uit kokosolie worden o.a. in verband gebracht met:

Oogirritatie
Oogproblemen bij kinderen
Huiduitslag

Droge, schilferige en vochtarme huid
Haaruitval

Hoofdpijn
Vervelling van de hoofdhuid (lijkt op roos)
Aften in de mond
Toename kanker
Ademhalingsproblemen

Misselijkheid
Voortplanting problemen
Mutagene wijzigingen
Schade aan hersenen
Schade aan zenuwstelsel
Allergie
Overgevoeligheid

CONCLUSIE:  SLES, SLS en Sodium Coco Sulfate zijn agressieve reinigers die de natuurlijke bescherming van de huid aantasten (deze heb je nodig voor immuniteit en de gezondheid van je huid). Ze hebben reeds ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt bij proefdieren. Ze worden in verband gebracht met oogschade bij kinderen, denatureren van eiwitten (waardoor het bijdraagt aan haaruitval), en in combinatie met DEA, MEA en TEA (die vaak in dezelfde shampoo aanwezig zijn), vormen ze nitrosaminen, een gevaarlijke kankerverwekker. Omdat het vooral toegevoegd wordt aan producten om ze te laten schuimen, moet u zich af vragen:

Skin-Care

 

 

 

 

 

 

Wat is belangrijker: het schuim of uw gezondheid?
Heel Natuurlijk zegt: Laat je niets wijsmaken door fabrikanten die zeggen dat sodium coco sulfate wel veilig en mild is. Het woordje coco in de naam is bedoeld om de consument het gevoel te geven dat het een natuurlijk en veilig ingrediënt is, terwijl sulfaten hoe dan ook de huid uitdrogen en simpelweg niet nodig zijn om een goede, natuurlijke shampoo te maken!

MAAR NU?
Gelukkig hoef je geen chemicus te worden om in vervolg nieuwe verzorgingsproducten te kunnen kopen. Lees je o.a. door dit artikel beter in en vind merken waar jij vertrouwen in hebt. Merken die vanaf het begin bewust omgaan met de gezondheid van hun klanten. Vind merken die écht geloven in het gebruik van natuurlijke producten in plaats dat het alleen maar een marketingtruc is.
Jouw oude producten hoef je niet weg te gooien. Je kan ze of gebruiken om de vloer mee schoon te maken (zoals je in dit artikel las wordt het in autogarages daar ook voor gebruikt). Nieuwe ongeopende verpakkingen kan je ook terug brengen naar de winkel, vaak ook zonder kassabon.

Noot: Dit artikel komt uit eigen kennis en ervaring en wordt ondersteund door diverse bronnen waarvan enkel in dit artikel genoemd zijn.

Een gedachte over “Wat smeer jij allemaal op je lijf?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *