Yogavorm

De yogavorm die bij inyoga wordt gegeven is in de traditie van Sivananda. Sivananda Yoga, is een yogavorm waarbij inspanning en ontspanning elkaar afwisselen. De term verwijst naar de yogalessen zoals onderwezen door Swami Sivananda, een van de grootste Indiase yogameesters van de vorige eeuw.

Sivananda Yoga is afgeleid van de klassieke Hatha Yoga en legt de nadruk op gezondheid en welzijn. De yogaoefeningen vergroten de conditie en de vitaliteit, waardoor je jezelf lekker en gezond voelt.

In de yogalessen van Ron Chaitanya ligt het accent op de volgende onderdelen:

• Yogaoefeningen
• Ademhalingsoefeningen
• Ontspanning

Sivananda Yoga is geschikt voor zowel beginners als gevorderden in alle leeftijden.

Door een goede begeleiding en natuurlijk ook de leuke yogagroepen, zorgen we voor een fijne les waar je fit en vitaal van wordt. Het leven is immers soms al gecompliceerd genoeg, de yogalessen bij inyoga zijn daarom niet moeilijk, prestatiegericht of zweverig, maar ongedwongen, soms wel een beetje pittig, maar zeker ook relaxt! Zodat je blij en ontspannen van de les komt.

De yogaoefeningen helpen je om meer een balans te vinden tussen lichaam en geest.
Voor iedereen is het mogelijk op zijn of haar eigen manier yoga te beoefenen. Met respect voor de eigen mogelijkheden en grenzen. Yoga is voor iedereen en wordt overal ter wereld beoefend door jong en oud, beginners en gevorderden, religieus, rijk beroemd of juist niet. Yoga staat voor iedereen open.

Oefeningen
De klassieke yogaoefeningen worden in de les uitgevoerd volgens de bekende stap-voor-stap methode van Sivananda. De oefeningen versterken elkaar en worden afgewisseld met regelmatig ontspannen en de volledige yoga-ademhaling. Hierdoor ben je zowel actief bezig als regelmatig aan het ontspannen, waardoor je algehele conditie vergroot en je na de les ontspannen bent en je goed en voelt. De lessen bevorderen het bewustzijn en worden rustig opgebouwd.

Sivananda organisatie
Sivananda Yoga verkreeg zijn bekendheid vooral doordat Sivananda’s leerling, Swami Vishnu Devananda, de yogavorm naar het westen bracht. Hij richtte de non-profitorganisatie Sivananda Yoga Vedanta Centers op waar hij, ter behoud van de kwaliteit, het alleenrecht voor de opleiding van yogaleraren in vastlegde. Hiermee werd de eerste yogadocentenopleiding in het westen gevestigd. Zijn boek The Complete Illustrated Book of Yoga is een van de eerste belangrijke yogaboeken die in het Westen zijn verschenen.

Swami Sivananda
Swami Sivananda

Swami Sivananda (1887-1963) was een yogameester uit India. Voordat hij gekozen werd tot swami studeerde hij medicijnen en diende hij als ziekenhuisdirecteur verschillende jaren een Indiaas ziekenhuis. Aangezien hij liever wilde voorkomen dan genezen, gaf hij zijn functie op en startte hij zijn zoektocht naar een beter leven voor de mensheid.

Hij geloofde erin dat yoga de mensheid meer begrip en vrede kon brengen en een einde kon maken aan het menselijk lijden. Hij is de oprichter van The Divine Life Society (1963). Samen met één van zijn bekendste leerlingen Swami Vishnu Devananda, richtte hij de Yoga Vedanta Forest Academy op. Vanuit deze academie werden de eerste yogadocentenopleidingen in het westen gegeven.

Swami Sivananda is auteur van bijna 300 boeken over yoga, de yogafilosofie, godsdienst, metafysica, westelijke filosofie, psychologie, eschatologie, fijne arts., ethiek, onderwijs, gezondheid, het zeggen, gedichten, epistels, autobiografie, biografie, anthologie en meer gerelateerde onderwerpen. Zelfs in zijn laatste jaren schreef hij nog vele boeken om zijn wijsheid over liefde en dienstbaarheid door te geven aan de mensheid.

Aan de oever van de Ganges in India, nabij Rishikesh, vestigde Swami Sivananda de eerste Sivananda Ashram. Een leefgemeenschap en ontmoetingsplaats met als doeleinde tot bezinning te komen en yoga te beoefenen. Ook in de huidige tijd is zijn ashram nog druk bezocht en een bekende reisbestemming voor velen. Inmiddels is de organisatie wereldwijd uitgegroeid met vele centres en ashrams in Europa, Noord en Zuid Amerika, India en Israël en samenwerkingen over de hele wereld.

Sivananda Yoga, de vorm van yoga doorgegeven door Swami Sivananda, wordt nu geleerd aan mensen over de hele wereld door de Sivananda Yoga Vedanta Centres en de Sivananda Ashrams. Swami Sivananda had leerlingen op de hele wereld, uit vele nationaliteiten, religies en belijdenissen. Aangezien iedereen deze yogavorm kan volgen worden dat er alleen maar meer.

Swami Vishnudevananda staat bekend als een Indiase yogi die wordt gezien als een autoriteit in Hatha Yoga en Raja Yoga. Tevens is hij één van de bekendste leerlingen van Swami Sivananda en verbreidde diens wijze van lesgeven onder de naam Sivananda Yoga. Hij is de oprichter van de wereldwijde non-profitorganisatie van scholen, ashrams en Sivananda Yoga Vedanta Centres. Tevens was hij de eerste professor van de Sivananda Yoga Vedanta Forest Academy. Later richtte hij de True World Order op een stichting voor het verspreiden van vrede en onderling begrip.

Swami Vishnudevananda
Swami Vishnudevananda

Swami Vishnudevananda publiceerde in 1959 het boek The Complete Illustrated Book of Yoga. Een belangrijke yogaklassieker welke wordt beschouwd als een van de belangrijkste ‘kiemen’ die uiteindelijk leidden tot de verspreiding van hatha yoga in het Westen.

Het boek is gebaseerd op de Sivananda Yoga die werd onderwezen door Swami Sivananda en gaat terug op het klassieke geschrift Hatha Yoga Pradipika. Het boek beschrijft de technieken voor het ontwikkelen van fysieke kracht en flexibiliteit, het verkrijgen van ontspanning en verjonging van de geest, het vergroten van de concentratievermogens en het tegengaan van ziekte. De filosofie richt zich hierbij op de vijf principes van yoga.

Bronnen: wikipedia.nl, worldlingo.com en sivananda.org