Recept ‘yogataartje’ zonder suiker

Bereidingstijd: ca. 20 minuten, Oventijd: 25-40 minuten.

Ingrediënten:

appeltaat5 plakjes bladerdeeg[i]
6 zoetzure appels[ii]
40gr kokosolie[iii]
40gr gemalen amandelen (of zonnebloempitten)[iv]
1 handje grof gemalen zonnebloempitten[v]
5 geweekte dadels en hun water[vi]
1 geprakte banaan[vii]
2el bramenjam[viii]
1el citroensap
2tl kaneel
20min mantrazang  🙂

Bereiding:
1: Gebruik tijdens de bereiding veel liefde voor de producten en herhaal een mantra naar keuze.
2: Kneed een bal van de bladerdeeg en rol hem uit met een deegroller. Vet een bakplaat van ca. 35×35 in of bekleed hem met bakpapier. Voor het invetten kan je wat extra kokosolie of roomboter gebruiken. Zet de plaat 30 minuten in de koelkast.
3: Roer de kokosolie met ongeveer de helft van het zoete ‘dadelwater’ tezamen met de ontpitte dadelstukjes en een geprakte banaan (of het ei) en de gemalen amandelen door elkaar.
4: Verwarm de oven voor op 200 graden en haal na ongeveer 30 minuten de plaat met deeg uit de koelkast. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Strooi de gemalen zonnebloempitten over de bodem en beleg dit met het mengsel. Snij de appels in plakjes en beleg deze over het mengsel. Druk het geheel zachtjes aan en zet je taart ongeveer 25 tot 40 minuten midden in de oven.
Ondertussen kan je de planten, dieren en iedereen die hebben meegewerkt om de ingrediënten bij jou op tafel te krijgen bedanken.
5: Controleer na 15 minuten hoe jouw taart zich vormt. wellicht is het goed om de bakplaat om te draaien? Hebben de appels of de deegranden al bruine randen? Til dan voorzichtig de bodem een stukje op om te controleren of deze al bruin is. Zo nee: zet de taart wat lager in de oven herhaal deze controle om de 5 minuten. Zo ja: Klaar is je taart!
6: Laat de taart afkoelen zodat hij wat steviger wordt.
7: Meng de eetlepel citroensap en 2 eetlepels jam en bestrijk daarmee de taart. Nog een beetje kaneel erover en klaar is je taart!
8: Voor het ‘aanvallen’ kan je een lofzang voor de maaltijd opzeggen. Smullen maar!

Lofzang vooraf de maaltijd:
Bramarpanam Brahmahavir
Brahmagnau Brahmanahutam
Brahmaiva Tena Gantavyam
Brahmakarma Samadhina

Brahman (de onveranderlijke werkelijkheid of naar jouw voorkeur: God, de Kosmos, Engelen, etc.) is de gave; Brahman is de gesmolten boter (geschenk); door Brahman wordt de gave in het vuur van Brahman gegoten; Brahman kan werkelijk bereikt worden door diegene die Brahman altijd in actie ziet.

Voetnoten (Tips):
[i] als je het bladerdeeg niet zelf maakt, let dan op de ingrediënten
[ii] ook heerlijk met (stoof)peren of een mix van appels en peren
[iii] ik gebruik zelf AmanPrana kokosolie, Omega&More is echter ook een goede variant. Gebruik je liever boter? Gebruik dan het liefst (biologische) roomboter.
[iv] zonder vijzel kan je amandelen ook ‘malen’ tussen een theedoek. Leg de gevulde theedoek op je aanrecht en rol erover met de deegroller.
[v] als je geen vijzel hebt laat je de zonnebloempitten gewoon heel.
[vi] laat de dadels ca. 24 uur weken in een drinkglas met water. Het water komt tot bijna de bovenkant van de dadels. je krijgt zo een heerlijk zoet natuurlijk sapje.
[vii] I.p.v. banaan kan je eventueel ook een ei gebruiken, dan is het iets minder yoga. 😉
[viii] of andere jam naar keuze. Gebruik ipv suiker agar agar. Of als je het niet zelf maakt, koop een jam zonder suiker.

Een gedachte over “Recept ‘yogataartje’ zonder suiker”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *